Memura 60 YTL'ye kadar destek yolda

Haber Giriş : 07 Ocak 2005 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, 1991'den itibaren göreve başlayan 1 milyon memura 1 derece artış verecek. Böylece maaşlara yaklaşık 60 YTL zam gelmiş olacak.

Hükümetin 1991'den itibaren memuriyete başlayan 1 milyon civarındaki devlet memuruna 1 derece artış vermesi, maaşlara eksi 5 YTL ile 60 YTL arasında değişen oranlarda yansıyacak. Derece artışı üst düzey bazı memurların emekli keseneğini yükselteceği için maaşlarında azalma yaratacak. Edinilen bilgiye göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapan yasa tasarısı Başbakanlığa sunuldu. 15 Şubat 2005'ten itibaren 1 derece verilmesi öngörülen tasarı ile devlet memurlarının bulundukları derecelerden 1 üst dereceye çıkması sağlanacak. 1 milyon civarındaki memura 1 derece verilmesiyle ortaya çıkacak maaş artışının konsolide bütçeye yükünün 200 milyon YTL olacağı hesaplanıyor.

DUL VE YETİM MAAŞINA DÜZEN
Düzenlemenin, hizmet yılına bağlı olarak artış getirmesi nedeniyle ücret artışının daha çok öğretmen meslek grubunda olacağına dikkat çekildi. Bu çerçevede 5'inci dereceden 4'üncü dereceye yükselecek bir öğretmenin maaşında yaklaşık45 YTL artış olacağı belirtiliyor. Memur maaşlarında yaklaşık eksi 5 YTL ile 60 YTL arasında fark yaratacak düzenlemeden aylık aldıkları dereceler ile emekli keseneği derecesi farklı olan üst düzey memurlar zararlı çıkacak. Örneğin; 1'inci derecede maaş alıp, emekli keseneği derecesi daha alt kademelerde olanlardan, (2-3- 4 gibi) emekli keseneği miktarındaki artışa bağlı olarak maaşlarda 1-5 YTL arasında düşüş yaşanacak. Bu arada taslakta yapılan bir başka düzenlemeyle herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan emekli olanlar ile dul aylığı alanlara, ayrıca yetim aylığı bağlanması uygulaması son buluyor. Taslak SSK, Bağ- Kur, Emekli Sandığı ve bankaların sandıklarından yaşlılık ya da dul ve yetim aylığı alanların kazanılmış haklarını saklı tutarken, halen bu durumda olanların bundan sonra da yetim aylığı almaya devam etmesini hükme bağlıyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber